SONOS
Speakers
Home cinema
Audio

SONOS het ultieme muzieksysteem

sonos - audio

Wat is Sonos?

Sonos is een modulair draadloos muzieksysteem. Dit systeem stelt je in staat om op verschillende plekken in huis naar verschillende muziek te luisteren. Luister bijvoorbeeld naar klassieke muziek in de badkamer, jazz in de woonkamer, een opname van natuurgeluiden in de werkkamer en je favoriete internetradiozender in de keuken.

Met één controller, tablet op smartphone bepaal jij naar welke muziek je luistert in welke kamer en welk volume je in iedere kamer hanteert. Maar je hoeft Sonos natuurlijk niet enkel te gebruiken om naar muziek te luisteren. Dit systeem geeft je tevens toegang tot meer dan 100.000 internet-radiozenders. Daarnaast is het mogelijk om overal in huis het geluid van je tv af te spelen. Hierdoor mis je zo weinig mogelijk van je favoriete tv-serie of die spannende film als je even naar de keuken of de badkamer loopt.

move - sonos
Sonos Move
sonos - one - white
Sonos One

Sonos: dé droom van elke muziekliefhebber

Waar je vroeger nog naar de bibliotheek moest om nieuwe muzieksoorten te ontdekken, of eens in de week op de juiste tijd moest luisteren naar dat ene bijzondere radioprogramma, geeft Sonos je toegang tot vrijwel alle muziek die er op aarde beschikbaar is. En het prettige is dat je hiervoor niet plaatsgebonden bent. Je hoeft dus niet langer achter je pc te zitten of je tablet in je handen te hebben om naar je favoriete muziek te luisteren. In plaats daarvan wordt deze direct gestreamd naar luidsprekers op elke denkbare plek in huis.

Stel dat je ?s avonds het nieuwste album van Coldplay aan het beluisteren bent, maar vindt dat het tijd is om naar bed te gaan. Het is dan niet langer nodig om je muziek stop te zetten. In plaats daarvan blijf je naar het album luisteren terwijl je in de keuken een glas water drinkt, in de badkamer een warme douche neemt en je in de slaapkamer in je pyjama stapt. Je hoeft je muziek op die manier geen moment te missen.

De zogenaamde ?party mode?, waarbij je dezelfde muziek in meerdere zones afspeelt, is inderdaad ideaal voor feestjes. Zo kunnen je gasten zich vrij door je huis bewegen zonder de muziek te hoeven missen. Vanaf elke plek in huis kun je het volume of de playlist aanpassen.

Sonos is een droom voor muziekliefhebbers omdat je muziek hiermee compleet draadloos en locatie-onafhankelijk wordt. Met Sonos lijkt het net alsof je een live-band in huis hebt, die je in elke kamer prima kunt horen. Geen wonder dat er mensen zijn die beweren dat zij dankzij dit luidsprekersysteem tien maal zoveel muziek luisteren!

Sonos: Dé sfeermaker

Je kunt de luidsprekers van Sonos op allerlei manieren gebruiken. In het bovenstaande voorbeeld luister je overal in huis naar dezelfde muziek. Maar je kunt deze speakers ook moeiteloos verschillende nummers op verschillende plekken in huis laten afspelen. Op die manier creëer je ?zones? in huis, net zoals luxe hotels dat doen met sfeermuziek in het restaurant, in de lounge en op de toiletten. Bedenk eens hoe je de sfeer zou willen versterken in jouw werkkamer, badkamer en woonkamer. Welke muziek zou je voor elke kamer kiezen?

Sonos: voor verschillende muzieksmaken

Het is natuurlijk niet verplicht om allebei naar dezelfde muziek te luisteren. Sonos is de perfecte oplossing voor huishoudens met verschillende muzieksmaken. Maar dat niet alleen. Je hoeft niet eens een andere muzieksmaak te hebben, maar kunt ook simpelweg wat meer upbeat muziek willen horen dan je partner. Met de controller in je hand bepaal je binnen enkele seconden waar ieder naar wil luisteren. Dus jij bijvoorbeeld naar een onvergetelijk album van AC/DC in de garage, terwijl je partner tijdens het koken naar Norah Jones luistert.

Sonos: Hoe werkt het?

Sonos is een draadloos muzieksysteem dat direct is verbonden met internet. Zo heb je directe toegang tot allerlei online muziekdiensten waar jij al of niet accounts hebt: Spotify, Deezer, tunein enzovoort. Daarnaast kun je dit luidsprekersysteem draadloos verbinden met je desktop of laptop en op die manier jouw ?offline? muziek, bijvoorbeeld uit je iTunes-collectie, streamen.

Sonos: Wat heb ik nodig?

Om met Sonos aan de slag te gaan, heb je een Play:5, Play:3, Play:1 of Playbar van Sonos nodig of één van de beschikbare ZonePlayers. In elke kamer waar je naar muziek wilt luisteren, dien je één van deze apparaten te zetten. Dat kun je nu al doen, maar je kunt je netwerk ook rustig uitbouwen. Dat is het voordeel van dit modulaire systeem: wanneer jij er klaar voor bent, voeg je een onderdeel toe aan je Sonos-netwerk.

Voor wie nog maar net met Sonos kennismaakt, zal kunnen vast stellen dat het opzetten van zo’n systeem héél eenvoudig is. Wie zich even in Sonos wil verdiepen ziet dat het om een erg logisch en intuïtief systeem gaat. Voor de duidelijkheid zetten we de onderdelen en hun functies voor je op een rijtje.

sonos - play5
Sonos Play:5

SonosNet?

Om de verschillende componenten met elkaar te verbinden heeft Sonos een eigen draadloos netwerk ontwikkeld: SonosNet. Dit mesh-netwerk zorgt ervoor dat streaming muziek ook perfect klinkt wanneer je internetverbinding overbelast is. Had Sonos dit niet gedaan, dan zou je echo?s, vertragingen en onderbrekingen kunnen horen wat de gebruikservaring danig zou verminderen.

Elke ZonePlayer vergroot je SonosNet-netwerk. Door de kracht van de antennes en zenders in elke ZonePlayer in te zetten, weet Sonos het bereik van het netwerk te maximaliseren. Op plekken waar je netwerk een ?boost? nodig heeft, kun je de ZoneBridge inzetten. Al met al heeft SonosNet ongeveer twee maal zoveel bereik als een traditioneel wifi-netwerk.

Om de muziekkeuze en het volume aan je Sonos-systeem door te geven, gebruik je een controller. Deze dien je in het bereik van je SonosNet-netwerk te gebruiken, wat in de praktijk neerkomt op de verschillende verdiepingen van je huis en tot in je achtertuin aan toe. Doe je de bediening met je tablet of smartphone dna moet deze binnen het bereik van je WiFi netwerk zijn om de toestellen te kunnen bedienen.

Sonos: Bediening van het systeem

e Sonos-muzieksysteem kun je besturen met je Android tablet, Android telefoon, Apple iPad of Apple iPhone. Allen stellen je in staat om de juiste muziek of het gewenste internetradiosignaal naar de juiste kamer in je huis te sturen. Opstaan en naar je stereotoren of de computer lopen behoort hiermee voorgoed tot het verleden.

Het is dus ook mogelijk om je iPhone of je Android-telefoon als controller in te zetten. Sonos biedt hiervoor officiële apps die je gratis kunt downloaden. Deze functionaliteit is handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere controllers in huis wilt hebben en niet alleen van je iPad.

Met de controller, of dit nu het Sonos-model of je eigen smartphone of tablet is, kun je vanuit iedere plek in huis (en zelfs vanuit de tuin) bepalen welke muziek er in welke kamer speelt. Ook kun je het volume ervan regelen. Dat is bijvoorbeeld erg handig wanneer je in de tuin zit, je hoort dat er wordt gebeld en de kinderen enthousiast naar de telefoon rennen. Zet het volume in bijvoorbeeld de woonkamer tijdelijk wat zachter zodat zij zich verstaanbaar kunnen maken.

Sonos: Wat kan je allemaal beluisteren?

Sonos heeft haar geluidssysteem gecreëerd met als bedoeling om muziek luisteren makkelijker te maken. Waar sommigen nu nog beschikken over losse langspeelplaten, cassettes en cd?s en anderen hun muziek al hebben gedigitaliseerd en van online muziekdiensten gebruik maken, wil Sonos voor eens en voor altijd een einde aan de verwarring maken. Want dit leidt er alleen maar toe dat we minder muziek luisteren dan we eigenlijk zouden willen.

Sonos stelt je in staat om te luisteren naar alle muziek die je in huis hebt en alle muziek die op internet beschikbaar is. Met je iPad als controller bepaal jij in welke kamer je naar welke muziek luistert. Je iPad geeft je toegang tot een complete muziekbibliotheek: je eigen MP3’s, de iTunes Store, streaming muziekdiensten zoals het populaire Spotify en meer dan 100.000 online radiozenders.

Sonos: Je eigen muziekbibliotheek

Sonos kan tot 65.000 nummers aan, verdeeld over 16 pc’s of opslagmedia. Deze verbind je via je router met je Bridge of Sonos Play luidspreker, die de muziek dan naar elke gewenste plek in je huis streamt. Sonos speelt MP3-bestanden af, je iTunes-bibliotheek, WAV-bestanden, WMA-files en nog veel meer digitale muziekbestanden. Ook helpt Sonos je bij het digitaliseren van de muziek die je nog op CD’s hebt staan.

Sonos: meer dan 100.000 online radiozender

Is er iets bijzonders gebeurd in Azië en wil je het nieuws zo dicht mogelijk bij de bron vandaan horen? Heb je een rondreis door Australië gemaakt en destijds naar een groovy radiozender geluisterd? Luister je in Spanje altijd naar een zonnig kanaal? Op internet zijn de grootste radiozenders en tegenwoordig ook de kleinere lokale zenders makkelijk te vinden en gratis te beluisteren. Zo lijkt het net alsof je op de bestemming zelf bent, terwijl je je gewoon in je eigen huis bevindt.

De controller en de tablet-applicatie van Sonos geven je toegang tot meer dan 100.000 online radiozenders. Dit zijn reguliere radiozenders die hun signaal ook via internet aanbieden en gespecialiseerde internetzenders die zich richten op een genre, bijvoorbeeld blues, jazz, klassiek, techno of hip-hop.

Sonos en Spotify

De laatste tijd timmert Spotify flink aan de weg. Wie dit programma van Zweedse makelij nog niet kent, weet niet wat hij of zij mist. Deze enorme online muziekbibliotheek geeft je toegang tot vrijwel alle songs van alle artiesten. Dubbelklik op het gewenste nummer en hij begint te spelen. Wat ook kan is de nummers naar een playlist slepen om ze op een later tijdstip te beluisteren.

Spotify is gratis, maar beperkt de gebruiker dan wel tot 20 uur muziek per maand. Ook krijgt de gebruiker dan om elke paar nummers reclame te horen. Tegen een kleine maandelijkse bijdrage heb je een abonnement op Spotify Premium, waarmee je onbeperkt muziek kunt luisteren en geen reclame hoort. In combinatie met Sonos betekent dit dat je te allen tijde over alle muziek kunt beschikken.

sonos - logo